• Weet wat je wil
  • De arbeidsmarkt is als een jungle. Dagelijks verschijnen er duizenden vacatures, en dan zijn er nog de vele posities die nooit gepubliceerd worden. Een mens zou er, zeker na een aantal onsuccesvolle sollicitaties, moedeloos van worden. Je kunt echter dit bos binnenwandelen, en onmiddellijk de bomen die je zoekt vinden.

    Vinden wat je zoekt begint bij weten wat je zoekt. Beantwoord voor je verder leest deze vragen: Wat wil je doen? Wat zie je jezelf doen binnen 5 jaar? Wat is het professionele doel in je leven? Wat zijn je passies? Als je niet onmiddellijk op deze vragen kunt antwoorden, is dat zeker niet abnormaal. Toch is het zeker geen slecht idee hierover geregeld na te denken. De antwoorden liggen niet altijd voor de hand, en het is niet raar dat een doel van 5 jaar geleden, nu helemaal achterhaald is. Iedereen heeft echter passies, en zelfs als je ze uit het oog verloren bent, kun je erachter komen wat ze zijn.

    Een gouden tip is om elke dag, wat tijd uit te rekken om te achterhalen wat je doelen en passies zijn. Dat hoeft niet lang te zijn, maar best wel routinematig. Een handige manier om dit te doen is door in een dagboek te schrijven. Op deze manier kan je ook wekelijks al je bevindingen overlezen en de evolutie volgen.

    Hoe begin je hier aan? Ik vond het altijd gemakkelijk om terug te keren naar mijn kindertijd. Vooral in mijn lagere-schooltijd leefde ik vrij en zonder zorgen, en wist ik heel goed wat ik wou, namelijk dinosaurussen vinden. Deze jongensdroom heb ik uiteindelijk nooit verwezenlijkt, maar toen ik mijn passie voor de wereld van toen, vergelijk met mijn andere passies: LEGO en modeltreinen, vond ik een link tussen beide velden: mijn interesse voor dinosauriërs was gebaseerd op de reconstructie van hun leefwereld, net als mijn bouwspeelgoed uitging van de reconstructie van mijn eigen droomwereld. Het idee was nog vaag, maar de eerste stap was gezet, en naarmate de dagen vorderden, kwamen er almaar meer puzzelstukjes op hun plaats te liggen.