• Moeilijke vragen
 • De meeste interviewers stellen af en toe een vraag, waar je geen antwoord op weet of waar je liever geen antwoord op geeft. Deze vragen zijn meestal een manier om de kandidaten onder elkaar te kunnen beoordelen. De manier waarop kandidaten met moeilijke vragen omgaan geven een goed beeld van de geschiktheid van de kandidaat voor de job. Onthoud echter dat de werkgevers zelf op zoek zijn naar deze geschikte kandidaat. Ze stellen de vraag in de hoop dat je een goed antwoord geeft, maar ze weten heel goed dat het een moeilijke vraag is. Neem de tijd om over het antwoord te denken, laat weten dat het een moeilijke vraag is. Het feit dat je de tijd neemt om een goed antwoord te geven is al een goed teken. Probeer lange zinnen te vormen en geef voorbeelden.

  Hieronder zal ik enkele veel voorkomende vragen bespreken.

 • Waarom zouden we u aannemen en niet een andere kandidaat

  Denk na voor je deze vraag beantwoordt. Werkgevers weten ook dat het moeilijk is jezelf te vergelijken met mensen die je niet kent. Leg de links tussen je verschillende vaardigheden en vertel hoe deze een meerwaarde kunnen betekenen voor het bedrijf

 • Verklaar de gaten op uw cv?

  Deze vraag kan vermeden worden door ook randactiviteiten in uw cv op te nemen (je kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij je werkervaring zetten), of door enkel jaartallen vermelden. Als de vraag komt, is het beste antwoord dat je de job die 100% bij je past, nog niet gevodnen hebt. Dat verklaart niet alleen waarom er een gat in je cv zit, maar stelt werkgevers ook gerust dat je gemotiveerd bent voor hen te werken.

 • Waarom ben je gestopt met je vorige job?

  Dit was de vraag die ik altijd vreesde, vermits ik vond dat ik op een eerder oneerlijke manier buitengewerkt was. Om die reden was het dan ook moeilijk om positief te blijven als deze vraag gesteld werd. Een kort en vaag antwoord zegt echter alleen maar dat je er niet over wilt vertellen en dat doet werkgevers iets negatiefs vermoeden. Bereid deze vraag goed voor. Wees eerlijk, zonder in detail te gaan. Mijn antwoord werd uiteindelijk dat er voor een langdurige periode onvoldoende werk was en dat er daardoor op de werkvloer wat wrijvingen waren met mijn baas, en we toen in onderling overleg hebben besloten van een punt achter onze samenwerking te zetten. Niets van wat ik zei was gelogen, maar ik heb ook niets gezegd dat negatief was.

 • Wat is uw grootste verwezenlijking?

  Deze vraag komt minder voor, maar het loont zeker de moeite om hierover na te denken. Waar ben je echt fier op? Wanneer stond je ooit voor een probleem, en hoe heb je dat opgelost. Je hebt zeker al zaken gedaan waar je trots op bent, maar vaak vergeten we onze verwezenlijkingen. Beschrijf een situatie, liefst, maar niet noodzakelijk, een die relevant is voor de job, en werk ze uit voor je naar het interview gaat. Dan heb je munitie als de vraag komt. Komt ze niet, dan kan je deze situatie zelf inhalen, op voorwaarde dat ze relevant is.