• Hou de moed erin
 • Iedereen die langdurig werkloos (geweest) is, kent het gevoel van een zinkende motivatie. Dit gevoel wordt vaak sterker met de tijd, en naarmate je motivatie daalt, lijken ook de interviews minder goed te gaan. Het goede nieuws is dat je dit gevoel weg kunt werken, door je op een paar kleine zaken te concentreren.

 • Visualiseer een doel

  Het is veel eenvoudiger gemotiveerd te blijven als je weet waarom je iets doet. Denk na wat je echt wilt bereiken en hang er een afbeelding van aan je muur of prikbord. Elke keer dat je ernaar kijkt zal je je gedreven voelen om te doen wat moet.

 • Blijf bezig

  Wat ik altijd het ergste vond aan mijn werkloosheidsperiode, was niet het lagere inkomen, maar de leegte. Ik had overdag niets meer te doen, behalve werk zoeken en bij momenten werd ik er gewoon zot van. Zorg er dus voor dat je voldoende andere hobbys hebt. Overdag bezigheden vinden is niet altijd eenvoudig, probeer daarom zeker je avonden wat gevuld te houden. Volg cursussen (vaak zijn ze goedkoper voor werklozen), doe aan sport, ga af en toe uit met de vrienden, leer koken. Het is ook geen slecht idee om zelf evenementen te organiseren. Zeker met Facebook is dat tegenwoordig heel eenvoudig.

 • Blijf geloven in jezelf

  Na een aantal mislukte sollicitaties is het gemakkelijk om te beginnen denken dat het aan jou ligt. Ook de meningen van anderen over werklozen, en dan vooral over langdurig werklozen, is vaak niet positief, en na een lange tijd kan een mens al eens beginnen geloven dat dit allemaal waar is. Het ligt echter niet aan jou! De reden dat je die job niet kreeg is omdat die job je niet kon motiveren, en wat mensen over jou zeggen, zegt meer over henzelf dan over jou: iemand met een hoog zelfbeeld heeft geen behoefte om zich beter te doen lijken ten koste van anderen.

 • Beperk je tot de jobs die je interesseren

  Iedereen, behalve professionele jobcoaches, hebben mij altijd aangeraden voor alles te solliciteren zodat ik zeker aan werk zou geraken. De respons was laag en het ging zelfs zo ver dat ik in interviews zei dat ik een job wel zag zitten, zelfs als dit niet het geval was. Mijn verbazing was dan ook enorm toen ik uit verschillende professionele hoeken exact het omgekeerde hoorde. Op alle jobs reageren is een teken van wanhoop, en wanhoop is heel duidelijk zichtbaar, zowel in je taalgebruik als in je lichaamstaal. Als een werkgever je cv voor twee verschillende posities ontvangt, zegt hem dat niet veel goeds over jou. Als je jezelf een job niet ziet doen, laat die dan gewoon links liggen.