• De 'Gouden Regels' van het sollicitatiegesprek
  • Weet voor welke functie je solliciteert

    Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar uit ervaring weet ik dat dit absoluut niet zo is. Zeker als je voor meerdere vacatures begint te solliteren, durft het al eens gebeuren dat je ze begint te verwarren. Het is dus zeker geen slecht idee om de vacature eens te overlezen voor je op gesprek gaat.

  • Weet waar je solliciteert

    Dat geldt niet alleen voor de fysieke locatie, maar ook voor het bedrijf zelf. Zoek wat zaken op over het bedrijf, en onthoud de zaken die je in het bijzonder interesseren. Nog beter is het om vragen te stellen over zaken die je gelezen hebt.

  • Wees op tijd

    Werkgevers hebben over het algemeen een drukke agenda en te laat komen wordt dan ook niet als respectvol ervaren. Probeer zeker voldoende tijd te voorzien om op de interviewlocatie te geraken. Zorg ook dat je het telefoonnummer van het bedrijf op zak hebt, zodat je iets kunt laten weten, mocht er toch iets voorvallen.

  • Wees verzorgd

    De tijd dat je in maatpak op gesprek moest, is voorbij, voor sommige jobs kan dit zelfs averechts werken. Dat wil echter niet zeggen dat je voorkomen en uiterlijk niet belangrijk zijn. Zorg er altijd voor dat je verzorgd overkomt: propere handen, geknipte nagels, gekamd haar en geschoren of getrimd gelaat. Als kledij draag je best iets dat je ook op restaurant zou dragen: niet overdreven, maar ook geen vrijetijdskledij. Let vooral op met te diepe décolletés: het type baas op wie ze effect hebben is meestal niet het type baas waarvoor je wilt werken.

  • Let op je houding en lichaamstaal

    Straal zelfvertrouwen uit: rechtop lopen en zitten doen al veel. Geef iedere interviewer een stevige handdruk op het moment dat ze zich voorstellen en maak oogcontact. Hou oogcontact tijdens het gesprek, vooral als je zelf aan het woord bent. Probeer echter niet te staren: je kan het oogcontact afbreken door even na te denken of iets op te schrijven. Verspreid je oogcontact als er meerdere interviewers zijn: over het algemeen zal de persoon die de vraag heeft gesteld, of die recht tegenover je zit het meeste oogcontact krijgen, dat geeft geen goede indruk op de andere interviewers. Kijk tijdens je antwoord dus ook naar de andere aanwezigen. Gebruik handbewegingen tijdens het spreken, maar hou ze langzaam en klein. Op die manier geef je geen zenuwachtige indruk

  • Neem notities

    Notities nemen heeft verschillende voordelen. Vooreerst toon je interesse voor wat er gezegd wordt, daarnaast geeft het je de mogelijkheid om vragen die tijdens het gesprek opkomen te onthouden tot wanneer je ze kunt stellen, of om het oogcontact af te breken als dit te lang aangehouden wordt. Ten slotte kan je de notities ook gebruiken om je gesprek achteraf te analyseren, en eventueel achteraf nog vragen op te sturen.

  • Durf jezelf vooruitduwen

    Voor veel mensen is het onnatuurlijk om zichzelf te verkopen. Ik heb bijvoorbeeld ooit op gesprek over een van de projecten van het bedrijf gesproken, doch om bescheidener over te komen om bevestiging gevraagd of dit project toch effectief het hunne was, alhoewel ik dat perfect wist. Ik heb die job uiteindelijk niet gekregen. Het is heel belangrijk overtuigd te zijn van je kunnen, en dit niet te willen verbergen.

  • Geef uitgebreide, doordachte antwoorden

    Zeker bij moeilijke vragen, zou je de neiging kunnen voelen om kort en ontwijkend te antwoorden zodat je van de vraag verlost bent. Interviewers appreciëren dit echter niet. Moeilijke vragen zijn een manier om je testen, en de test ontwijken staat gelijk aan verliezen. Neem de tijd om na te denken, zeg dat de vraag moeilijk is, op die manier weet de interviewer dat je de vraag serieus neemt.

  • Stel vragen!

    Een sollicitatiegesprek is geen monoloog. Het is een gesprek waarin beide partijen elkaar beter willen leren kennen. De interviewer wil weten of de kandidaat bij het bedrijf past, en de kandidaat wil weten of het bedrijf bij hem past. Om dit te weten te komen moet je vragen stellen. Als je dit niet doet, wek je immers de indruk geen interesse te hebben. Voorbeelden van goede vragen zijn hier beschikbaar.

  • Altijd positief blijven

    In een gesprek zijn positieve en negatieve mensen gemakkelijk te onderscheiden. Positieve mensen zijn over het algemeen mensen die niet opgeven, en dat is een heel interessante karaktertrek. Sommige zaken kunnen inderdaad een wrange nasmaak hebben: misschien heeft je vorige baas je wel op een heel smerige wijze aan de deur gezet. Toch kan je je best op de positieve zaken concentreren. Negatieve reacties zeggen immers meer over jou dan over je baas. Een oefening die ik vaak gemaakt heb om mijn teleurstelling in iemand te vergeten, is alle zaken overlopen waar ik die persoon dankbaar voor ben. Het werkt verbazingwekkend effectief.